Inspiratie(loos)?

Als creatieveling kan je het je eigenlijk niet veroorloven om zonder ideeën of inspiratie te komen zitten. Het is namelijk je werk om iedere dag opnieuw creatieve ideeën te bedenken waarmee jij jouw klanten blij kan maken. Dit zijn mijn 10 manieren waarop ik ervoor zorg dat ik altijd inspiratie heb.

 

1. Lelijke, goedkope schetsboeken

Je kent het wel, je koopt een duur schetsboek van goede kwaliteit. Wanneer je thuiskomt met je nieuwe aanwinst wil je meteen beginnen. Je doet het schetsboek open. Het bijna oogverblindende witte papier van de eerste pagina van je schetsboek ligt voor je en dan… niks. Het lijkt wel of deze spierwitte eerste pagina al jouw inspiratie opgezogen heeft. Dit noem ik:  ‘het nieuwe-schetsboek-syndroom’. Het schetsboek ziet er te mooi uit om te ‘verpesten’ met jouw tekeningen.

Gelukkig is er een makkelijke manier om hier van af te komen: door nooit meer een duur schetsboek te kopen. Stel een maximum budget in van 3 euro voor het kopen van een schetsboek. Voor de arme zielen die toch al een duur schetsboek voor de neus hebben liggen: verpest de eerste pagina. Het klinkt gek, maar dat kan je helpen om jouw perfectionistische kant los te laten. Je kan dat doen door bijvoorbeeld al je kleurstiften te testen of door een leger aan stick-figuurtjes te tekenen. Dit zorgt ervoor dat jouw schetsboek niet zo perfect en eng meer is. Dan kan jij rustig jouw creativiteit kwijt.

2. Schetsboek naast het bed

De beste ideeën krijg je vaak op momenten dat je er eigenlijk helemaal niet naar opzoek bent. Ik krijg mijn beste ideeën bijvoorbeeld altijd vlak voordat ik wil gaan slapen. Dit zorgt er soms voor dat ik ‘s avonds het liefst uit bed kruip om nog even het een of het ander uit te schetsen voor ik het vergeet. Dit is echt funest voor mijn slaapritme.

Daarom ligt er nu altijd iets naast mijn bed waarin ik mijn ideeën kwijt kan. Soms is het mijn telefoon, waarin ik aantekeningen maak in mijn ‘notities’ app, soms is het mijn schetsboek. Het idee hiervan is dat ik een idee snel even kan opschrijven en het dan van me af kan zetten, zodat ik rustig kan gaan slapen. Anders kan ik de hele nacht wakker liggen van een idee, die ‘s ochtends toch ineens niet zo goed meer lijkt. Bovendien bouw ik met deze methode een kleine database op van ideeën waar ik uit kan putten als ik zonder inspiratie komt te zitten.

 

3. Nieuwe dingen doen

Creativiteit komt meestal niet zomaar aanwaaien. Vaak wordt je ‘ergens’ door geïnspireerd. Dat kan op de meest onverwachte momenten gebeuren. Maar wist jij dat je deze momenten zelf kan creëren? Door nieuwe dingen te doen, kan jij jouw brein prikkelen om creatiever te denken. Neem bijvoorbeeld eens een andere route naar school of het werk, bezoek een tentoonstelling of ga iets doen wat totaal uit jouw comfortzone ligt.

 

4. Meedoen met challenges

Weet je echt even niet meer wat je moet gaan doen, maar heb je wel de tijd voor een nieuwe uitdaging? Zoek dan de uitdaging op door mee te doen aan (online) challenges. Doe in oktober bijvoorbeeld mee aan de ‘inktober challenge op Instagram of bedenk er een voor jezelf. Het basisprincipe van zo’n challenge is dat je jezelf elke dag voor een bepaalde periode (meestal een maand) uitdaagt bezig te houden met ‘iets’ creatiefs. Daag jezelf bijvoorbeeld eens uit om 30 dagen lang verschillende hondenrassen te tekenen, of maak elke dag van januari een gedichtje over al jouw wensen voor het nieuwe jaar.

 

5. Verhalen bedenken

Wat ik erg leuk vind om te doen, is het bedenken van verhalen. En dan heb ik het niet over het schrijven van een nieuwe bestseller, maar over het bedenken van verhalen waarmee je jouw creativiteit een boost kan geven. Het mooie van deze oefening: je hoeft de verhalen nergens op te schrijven en je hebt er altijd even tijd voor. Bedenk bijvoorbeeld een verhaal terwijl je in een lange rij bij de kassa van de Albert Heijn staat. Vraag je bijvoorbeeld af hoe de mevrouw die voor jou staat in de rij heet en wat haar verhaal is. Zou ze getrouwd zijn? En hoe heeft ze haar man dan ontmoet? Welk werk zou ze doen en welk geheim zal ze bij zich dragen? Door deze oefening dwing je jouw brein creatief te denken. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het word.

 

6. Een random word generator gebruiken

Op sommige dagen vind ik het maar moeilijk om aan goede ideeën te komen. Op zulke momenten schakel ik de random word generator in. De random word generator geeft mij een paar woorden, en ik zie er dan de uitdaging in daar een illustratie mee te maken. Dit zorgt ervoor dat ik me zelf niet hoef te bemoeien met het uitzoeken van een thema of idee. Daardoor kan ik meteen aan de slag.

Dit hoeft overigens niet te betekenen dat ik precies doe wat de generator me opdraagt. Als ik andere inspiratie krijg door het gebruik van de random word generator laat ik me daar gewoon door meeslepen. Ik gebruik de generator dus als de start van mijn creatieve proces.

 

7. Fan-art maken

Ik haal heel veel inspiratie uit het maken van fan-art. Fan-art kan een illustratie of een verhaal zijn van iets waar je fan van bent. Ik heb bijvoorbeeld een aantal fan-art illustraties gemaakt over het spel Overwatch van Blizzard. De characters uit het spel spreken tot mijn verbeelding. Probeer daarom dingen te zoeken die tot jouw verbeelding spreken. Maak bijvoorbeeld fan-art van jouw favoriete boek, tv serie of film. Bovendien levert fan-art op social media ook veel interesse op, daardoor kan je jouw online publiek vergroten!

 

8. Aansluiten bij een (online) art community

Als er ergens een enorme berg creatief goud ligt, is het bij andere creatievelingen. Zoek daarom mensen op die net als jij, graag creatief bezig zijn. Dat kunnen collega’s zijn, of mensen in (online) (art) communities. Heb je bijvoorbeeld al eens gekeken tussen de ‘creative’ channels op YouTube of Twitch? Ook bestaan er talloze forums vol met creatievelingen die met jou willen verbinden.

Door in contact te komen met andere creatievelingen kan je nieuwe inzichten verkrijgen en inspiratie opdoen. Je kan samen bijvoorbeeld een challenge starten of een discussie voeren over een onderwerp dat jij interessant vind. Ook kan je feedback geven en ontvangen, waardoor je beter word in jouw vakgebied.

 

9. Nieuw medium gebruiken

Als je gewend bent altijd hetzelfde medium te gebruiken voor jouw creativiteit, kan het verstandig zijn deze eens om te gooien. Teken je bijvoorbeeld altijd digitaal in Photoshop? Probeer dan eens een nieuw programma uit. Door kennis te doen van een nieuw medium, kan je jouw creativiteit vergroten. Elk (digitaal) medium biedt nieuwe of andere mogelijkheden. Als je niet digitaal tekent kan het bijvoorbeeld helpen om eens over te stappen op een andere soort verf, of een ander soort papier. Wees niet bang en experimenteer. De resultaten zullen je verbazen.

 

10. Loslaten, relaxen

En dan het allerbelangrijkste: laat het los, relax! Niemand kan 24/7 geweldige ideeën uitpoepen. Ook jouw brein heeft tijd nodig om op te laden en aan te vullen. Dus wil het vandaag niet helemaal lukken? Neem dan een lange warme douche, ga eens even heerlijk een eind wandelen of pak een goed boek. Want een ontspannen brein, is een creatief brein.

 

Benieuwd wat voor creatieve ideeën ik kan realiseren voor jou of jouw bedrijf?
Bekijk mijn portfolio of stuur een bericht naar franciskadebora@gmail.com