Wat is een infographic?

Een infographic is een handige manier om complexe informatie over te dragen aan jouw doelgroep. Een aantrekkelijk design en passende illustraties zorgen er niet alleen voor dat de tekst makkelijker is om te lezen en begrijpen, maar de informatie blijft ook langer hangen. Na een lange presentatie is het ook nog eens leuk om het als poster, flyer of digitale handout mee te geven aan jouw publiek.


De aandacht trekken

Infographic - voordelen

 

Er zijn een aantal redenen waarom je zou willen kiezen voor een infographic in plaats van, of in combinatie met, een grote bulk informatie. Een van die redenen is dat het de aandacht van de lezer trekt. Net als een passende titel, kan een mooie infographic ervoor zorgen dat jouw doelgroep alvast warm gemaakt wordt voor jouw onderwerp. Daardoor is de kans groter dat ze daadwerkelijk jouw blogpost of documentatie willen lezen.

Maar ook offline kan een infographic veel voor jou betekenen. Wat dacht je van een mooie poster voor het raam met alle successen van jouw bedrijf. Of een visuele weergave met alle redenen om bij jou naar binnen te lopen in plaats van bij jouw concurent. Door deze informatie op een professionele manier weer te geven, laat jij zien dat jij de beste keuze bent binnen jouw vakgebied. En daar pluk jij de vruchten van.

Ook kan een infographic ondersteuning bieden bij een lange presentatie. Het kan bijvoorbeeld dienen als de inhoudsopgave van jouw verhaal. Ook zorgen de beelden ervoor dat jouw publiek makkelijker jouw boodschap begrijpt. In plaats van complexe ideeën proberen te omschrijven, doen de beelden dat al voor jou.


Uitleggen

Ook is een infographic heel goed in het uitleggen van complexe informatie. Doordat de tekst visueel ondersteund wordt is het makkelijker te begrijpen. Waar je soms met woorden tekort schiet, kan beeld de perfecte tool zijn om iets uit te leggen. Denk aan een handleiding van een nieuwe wasmachine bijvoorbeeld. Zonder plaatjes zou de tekst in het boekje bijna ondragelijk worden, maar omdat de aanwijzingen worden ondersteund met beeld, zijn zij ineens makkelijker te volgen en kan een kind de was doen, bij wijze van spreken dan.

 


Informeren

 

Een infographic is goed in het snel overbrengen van informatie. Bijna elke soort informatie kan op deze manier verwerkt worden. Denk aan een poster in de kantine op het werk over hygiene, of een plaat met de lievelingsdieren van jouw neefje met allerlei grappige feitjes, een infographic over een historisch gebouw of een gebeurtenis of over jouw nieuwste uitvinding. Ik kan zo nog wel even doorgaan. 

Door een goede combinatie van beeld en tekst kan je ervoor zorgen dat de informatie begrijpbaar is voor een grote groep mensen. Zo kan een infographic steun bieden bij het uitleggen van een complex onderwerp. Ook is het een perfecte manier om veel informatie samen te vatten in behapbare stukjes.


Vermaken

Wanneer een tekst leuker is om te lezen, wordt het ook makkelijker om de gelezen informatie te begrijpen en op te slaan. Daarom kan een infographic een geweldige learning tool zijn voor kinderen, studenten of voor jouw werknemers. En doordat de informatie in een aantrekkelijk jasje zit, wordt het onderwerp ook in een leuker daglicht gezet. Daardoor wordt geschiedenis weer spannend, wiskunde bíjna simpel en stoffige bedrijfsprocessen helemaal hip.

En als je dan nu nog niet overtuigt bent, heb een infographic gemaakt over de voordelen van een infographic. Wist jij bijvoorbeeld dat het lezen van een tekst in een infographic voor 100% meer plezier zorgt? Ik heb dat natuurlijk zelf bedacht, maar het ziet er wel erg overtuigend uit, vind je niet?